Pravila izbora 2018-10-31T21:24:14+00:00

Pravila izbora Slovenski avto leta 2019

 1. Izbor Slovenski avto leta 2019 organizirajo: Motorevija AMZS, RTV Slovenija (radio Val 202 in TV oddaja Avtomobilnost), Delo in Slovenske novice, Dnevnik in Nedeljski dnevnik, Večer, Siol.net, Komotar Minuta, Avto magazin in Evo. Vsi sodelujoči mediji so enakopravni.
   
 2. V izboru za Slovenski avto leta 2019 lahko sodelujejo modeli novih avtomobilov, ki so prišli na slovenski trg v letu 2018 in je bilo do 30. novembra 2018 registrirano najmanj 25 primerkov. Za ugotavljanje registracije veljajo podatki o registraciji MNZ.
   
  Izključno pristojnost za določanje o tem, kateri avtomobili lahko sodelujejo v izboru Slovenski avto leta 2019, ima vodstvo izbora, ki ga sestavlja po en predstavnik vsake sodelujoče medijske hiše. V izbor lahko pridejo samo novi modeli avtomobilov, ne pa tudi nove karoserijske različice ali novi motorji oziroma drugi sklopi avtomobila.

   
  Seznam sodelujočih avtov v izboru Slovenski avto leta 2019:

   
  Audi A6
  Audi A7
  Audi A8
  Audi Q8
  BMW X2
  BMW X4
  BMW X5
  Citroen berlingo / Opel combo /Peugeot rifter
  Dacia duster
  Ford focus
  Honda CR-V
  Hyundai santa-fe
  Jaguar E-pace
  Kia ceed
  Kia stinger
  Mercedes-Benz razred A
  Mercedes-Benz CLS
  Mercedes-Benz razred X
  Mitsubishi eclipse cross
  Nissan leaf
  Seat arona
  Škoda karoq
  Volkswagen T-roc
  Volkswagen touareg
  Volvo XC40
  Volvo S60/V60

 3. Izbor Slovenski avto leta 2019 poteka tako, da najprej glasujejo bralci in poslušalci vseh sodelujočih medijev. Vsak sodelujoči medij mora najmanj dvakrat objaviti glasovnico oziroma omogočiti glasovanje. Glasovnica je enotno oblikovana in mora biti tako tudi objavljena v tiskanih oziroma drugih medijih (internet). Pri tiskanih glasovnicah je veljavna samo originalna glasovnica, pri internetnih glasovnicah je dovoljeno glasovanje enkrat na teden z enega IP naslova na medij.
   
  V vsakem mediju bralci ali poslušalci glasujejo posebej. Avto, ki dobi v posameznem mediju največ glasov, dobi 6 točk, drugi 4, tretji 3, četrti 2 in peti 1 točko. Glasovanje bralcev, gledalcev in poslušalcev traja do vključno ponedeljka, 17. decembra 2018. Šteje se, da je glasovnica veljavna, če v posamezno uredništvo prispe do 18. decembra 2018.
   
  V finale se uvrsti pet avtomobilov. Avto, ki v posameznem uredništvu prejme največ glasov, dobi 6 točk, avto, ki je na drugem mestu po številu glasov, dobi 4 točke, avto, ki je na tretjem mestu, dobi 3 točke, avto, ki je na četrtem mestu, dobi 2 točki in avto, ki je na petem mestu, dobi 1 točko. Če dva avtomobila dobita enako število glasov, dobita število točk, ki pripada mestu, na katerega se uvrstita.  Po seštevku glasovanj v vseh uredništvih po sistemu točkovanja 6-4-3-2-1 se v finale uvrsti pet avtomobilov, ki zberejo največ točk.

   
  V finalu lahko vsaka znamka sodeluje z zgolj enim avtom. Če se v finale uvrstita dva avtomobila iste znamke, v finalu sodeluje le bolje uvrščeni avto.

   
  Če imata dva avtomobila v glasovanju bralcev, gledalcev in poslušalcev enako število točk, je boljši tisti, ki je dobil več glasov (v absolutnem številu) bralcev, gledalcev in poslušalcev. Glasovanje bralcev in poslušalcev je izključno namenjeno bralcem in poslušalcem sodelujočih medijev. Vsakršno nespoštovanje tega pravila bo vodstvo izbora kaznovalo, lahko tudi z izključitvijo avtomobila, za katerega je bilo ugotovljeno nespoštovanje tega pravila, iz izbora Slovenski avto leta.
   

 4. V finalnem izboru sodelujejo uredništva sodelujočih medijev. Prvih pet avtomobilov v finalni izbor prinese ustrezno število točk glede na dosežen vrstni red v glasovanju bralcev in poslušalcev: prvouvrščeni avto 6, drugouvrščeni 4, tretjeuvrščeni 3, četrtouvrščeni 2 in petouvrščeni 1 točko. Te točke se upoštevajo tudi v končnem seštevku. Uredništva sodelujočih medijev glasujejo o finalistih na finalu izbora Slovenski avto leta 2019. Uredništvo lahko glasuje za določen avto, če ga je preskusilo v vožnji. Če avtomobila ni preskusilo v vožnji, mu lahko dodeli le minimalno število točk. Glasovanje poteka po sistemu 6 točk za prvo mesto, 4 za drugo…. eno točko za peto mesto. Avto, ki zbere največ točk, dobi naziv Slovenski avto leta 2019. V primeru enakega števila točk zmaga avto, ki je zbral več boljših mest, če pa tudi to ne zadošča, pa tisti, ki je v glasovanju bralcev dobil večje število glasov.
   
 5. Uredništva sodelujočih medijev glasujejo v skladu z merili izbora. Ta so: oblika avtomobila, vozne zmogljivosti in lastnosti, funkcionalnost, gospodarnost, varnost, cenovna umestitev, primernost za slovenski avtomobilski trg.
   
 6. Nobeno uredništvo ali posameznik zaradi svojega glasovanja ne sme čutiti nobenih posledic. V primeru suma kakršnegakoli tovrstnega dejanja se skuša najprej s pogovorom razrešiti sporno situacijo. Če to ni mogoče, si vodstvo izbora pridružuje uporabiti vsa sredstva za zaščito svojih interesov in interesov sodelujočih medijev.
   
 7. Prvo uvrščeni avto prejme skulpturo Slovenski avto leta v prehodno last za dobo enega leta – do 31. 12. 2019, manjšo skulpturo v trajno last in diplomo.
   
 8. Finalisti izbora Slovenski avto leta 2019 lahko uporablja naziv Finalist izbora Slovenski avto leta 2019 od razglasitve finalistov 20. decembra 2018 do prireditve, na kateri bo izbran novi Slovenski avto leta 2019, do 13. 1. 2019. O uporabi logotipa Finalist za Slovenski avto leta 2018 vsak od finalistov sklene dogovor s prireditelji izbora.
   
 9. Zmagovalec izbora Slovenski avto leta 2019 ima pravico uporabljati naslov v letu 2019. O uporabi logotipa Slovenski avto leta 2019 zmagovalec sklene dogovor s prireditelji izbora.
   
 10. Izključno pravico do razlage teh pravil ima vodstvo izbora Slovenski avto leta 2019. Vsaka druga pravna pot je izključena.
   

Tomaž Porekar
predsednik izbora
Slovenski avto leta 2019