Začelo se je glasovanje za finaliste novega izbora Slovenski avto leta 2023. Za vstop v finale se bo potegovalo 25 novih avtomobilov iz letošnjega leta.

V začetku prihodnjega leta bo znan že 31. slovenski avto leta (z letnico 2023), kar pomeni, da je izbor Slovenski avto leta zakorakal že v četrto desetletje. Zadnji izbor, v katerem je laskavi naslov osvojila toyota yaris cross, je v mnogočem krojilo nepredvidljivo dogajanje na slovenskem avtomobilskem trgu, letos pa se je dogajanje vendarle malce umirilo. Tudi zato je v tokratnem izboru kar 24 avtomobilov. Kateri od teh bo osvojil naslov Slovenski avto leta 2023, je naprej odvisno od vas – bralcev, gledalcev in poslušalcev osmih najpomembnejših avtomobilskih medijev v Sloveniji …

Po pravilih izbora se v finale uvrstijo avtomobili, ki od gledalcev, poslušalcev in obiskovalcev spletnih strani dobijo največ točk. V končnem izboru oziroma finalu izbora najboljšega izmed finalistov izberemo še avtomobilski novinarji sodelujočih medijev, skupni seštevek točk pa določi zmagovalca.

Sistem točkovanja v finalu je znan: avtomobil, ki v glasovanju bralcev, gledalcev in poslušalcev zbere največ točk, začne svoj boj v finalu s šestimi točkami, drugouvrščeni s štirimi, tretjeuvrščeni s tremi, četrtouvrščeni z dvema in petouvrščeni z eno točko. Po enakem točkovnem sistemu bomo v finalu glasovali tudi novinarji sodelujočih medijev: avto, ki bo v finalu januarja 2023 zbral največ točk, bo osvojil naslov Slovenski avto leta 2023.
Vsak lahko glasuje preko glasovnice na spletni strani slovenskiavtoleta.si (zavihek glasuj) ali preko glasovnic, ki so na voljo pri vsakem sodelujočem mediju (spletna glasovnica ali tiskana glasovnica).