V jubilejnem tridesetem finalu izbora za Slovenski avto leta 2022 je naslov prvič v zgodovini osvojila Toyota s kompaktnim cestnim terencem yarisom crossom.

Toyota yaris cross je po glasovanju avtomobilskih redakcij devetih sodelujočih medijev – Avtomagazina, Dela s Slovenskimi novicami, Dnevnika z Nedeljskim, Evo Magazina, Komotar Minute, Motorevije AMZS, Siol.net, Vala 202 z Avtomobilnostjo in Večera – zmagala s prednostjo 15 točk pred Renaultovim hibridnim križancem meganom conquestom. Tretje mesto je prav tako prvič v zgodovini izbora osvojil električni avtomobil – škoda enyaq. Četrto mesto je pripadlo Oplovi mokki, na peto mesto pa so avtomobilski novinarji postavili še drugi električni avtomobili med peterico finalistov – Volkswagnov ID.4.

Z glasovanjem sodelujočih uredništev Toyoti yaris cross je kar šest podelilo največje število točk v finalnem glasovanju, šest točk pa je yaris cross v finale prinesel že z zmago v glasovanju bralcev, gledalcev in poslušalcev, ki so oddali 22.829 glasov.

Toyota je šele druga japonska avtomobilska znamka, ki se v 30-letni zgodovini izbora za Slovenski avto leta lahko pohvali s tem laskavim naslovom; pred toyoto yarisom crossom sta naslov Slovenski avto leta dobila le dva japonska avtomobila, oba znamke Mazda: leta 2003 mazda 6, leta 2004 pa mazda 3.

Finalna prireditev izbora Slovenski avto leta 2022 je tokrat gostovala v tovarni TPV Automotive v Brežicah, letošnji izbor Slovenski avto leta 2022 pa je v obliki video posnetka objavljen na spletnih straneh in kanalih družbenih omrežij vseh sodelujočih medijev ter na tej spletni strani.

Avtor fotografij je Uroš Modlic.