S četrtkom, 30. septembrom 2021, začenjamo glasovanje za Slovenski avto leta 2022. V letu 2021 je ali pa še bo na slovenski trg prišlo nekaj manj novosti, ki izpolnjujejo pravilo – prodajo najmanj 25 primerkov modela v začetnem letu prodaje. Zato se je na spisek uvrstilo 15 novih modelov. Ti so

AUDI Q4 E-TRON

CITROËN C4

DACIA SANDERO

FIAT 500E

HYUNDAI BAYON

MERCEDES-BENZ RAZRED C

NISSAN QASHQAI

OPEL MOKKA

RENAULT MEGANE CONQUEST

ŠKODA ENYAQ

TESLA MODEL Y

TOYOTA HIGHLANDER

TOYOTA YARIS CROSS

VOLKSWAGEN ID.4

VOLKSWAGEN CADDY

Tudi pravila glasovanja smo za tokratni izbor malce prilagodili. Vsakdo lahko glasuje. Tisti, ki boste to storili pri medijih s tiskano glasovnico, lahko izvirno natisnjenih po pošti pošljete, kolikor želite. Tisti, ki se odločate za glasovanje prek spleta, morate tudi izbrati medij in nato lahko glasujete prek posameznih spletnih strani. V tem primeru lahko posameznik glasuje enkrat tedensko.

Še nekaj podrobnosti iz letošnjih pravil o izboru za Slovenski avto leta 2022 (točka 3): Izbor Slovenski avto leta 2022 poteka tako, da najprej glasujejo bralci in poslušalci vseh sodelujočih medijev. Vsak sodelujoči medij mora najmanj dvakrat objaviti glasovnico oziroma omogočiti glasovanje prek spleta. Glasovnica je enotno oblikovana in mora biti tako tudi objavljena v tiskanih oziroma drugih medijih (internet). Pri tiskanih glasovnicah je veljavna samo originalna glasovnica, pri internetnih glasovnicah je dovoljeno glasovanje enkrat na teden z enega internetnega naslova na medij.

V vsakem mediju bralci ali poslušalci glasujejo posebej. Avto, ki dobi v posameznem mediju največ glasov, dobi 6 točk, drugi 4, tretji 3, četrti 2 in peti 1 točko. Glasovanje bralcev, gledalcev in poslušalcev prek internetne glasovnice se začne v četrtek, 30. septembra 2021 ob 20.30 in traja do vključno torka, 30. novembra 2021, 23.59. Za tiskano glasovnico se šteje, da je glasovnica veljavna, če v posamezno uredništvo po pošti prispe do 30. novembra 2021. V finale se uvrsti pet avtomobilov. Avto, ki v posameznem uredništvu prejme največ glasov, dobi 6 točk, avto, ki je na drugem mestu po številu glasov, dobi 4 točke, avto, ki je na tretjem mestu, dobi 3 točke, avto, ki je na četrtem mestu, dobi 2 točki, in avto, ki je na petem mestu, dobi 1 točko. Če dva avtomobila dobita enako število glasov, dobita število točk, ki pripada mestu, na katerega se uvrstita. Po seštevku glasovanj v vseh uredništvih po sistemu točkovanja 6-4-3-2-1 se v finale uvrsti pet avtomobilov, ki zberejo največ točk.

Glasove izbora bralcev, poslušalcev in obiskovalcev internetnih strani bomo sešteli takoj po koncu glasovanja, finaliste pa objavili 2. decembra 2021.